Inloggen

Terug naar alle arrangementen

Zakelijk arrangement € 32,50 Excl. BTW

Beethoven 9

zaterdag 18 apr. 2020, 19:30

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Bekijk alle arrangementen van onze partner Noord Nederlands Orkest
Beethoven 9 wordt georganiseerd door Noord Nederlands Orkest op zaterdag 18 april 2020 in Leeuwarden

Omschrijving

De Negende Symfonie van Beethoven uit 1824 heeft een ‘status aparte’ binnen de Europese muziek. De oproep tot vreugde en verbondenheid die Beethoven doet, is nog net zo dringend en actueel als toen. Voor Europese staatshoofden en regeringsleiders was dat in 1985 reden om het slotdeel Ode an die Freude tot ‘volkslied’ van de Europese Unie uit te roepen. De Koude Oorlog was nog niet voorbij, de Berlijnse Muur stond nog recht overeind. Beethoven wist uit ervaring hoe kwetsbaar de vrede in Europa was en hoe gevaarlijk macht in verkeerde handen kon zijn. Zijn idealen voor de mensheid las hij terug in de poëzie van Friedrich Schiller. Alle mensen moeten broederlijk samenleven, over de grenzen van rangen, standen en landen heen, tot in de hemel en het hiernamaals.

Om deze boodschap kracht bij de zetten, voegde Beethoven de menselijke stem aan het orkest toe. Daarmee was hij de eerste componist die gezongen tekst in een symfonie opnam. Ook toen al was het publiek laaiend enthousiast over Beethovens ontzagwekkende hartenkreet. De première werd beloond met vijf staande ovaties. De Negende Symfonie is hét symbool van vrijheid en vrede in Europa geworden. Het Noord Nederlands Orkest brengt de Negende van Beethoven samen met Lenneke Ruiten (sopraan), Karin Strobos (mezzo sopraan), Marcel Beekman (tenor), Andreas Wolf (bas) en het Noord Nederlands Concert Koor ten gehore.

250e geboortejaar van Beethoven
In het jaar waarin het 250e geboortejaar van Beethoven wordt gevierd en waarin de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt, nodigt het NNO jonge mensen uit de drie Noordelijke provincies uit om een protestsong of ‘spoken word’ over vrijheid en democratie in Europa te schrijven. Een jury selecteert tien singer-songwriters die in de aanloop naar het concert worden gecoacht door een team van professionals. Zij treden op voor de pauze. Daarna speelt het NNO Beethoven 9.

NNCK
Het Noord Nederlands Concert Koor (NNCK) werd in 1991 door het NNO opgericht vanuit de behoefte aan een goed eigen koor. Het koor telt zo’n honderd vocalisten, geselecteerd uit de beste koorzangers in het Noorden. Het koor verzorgt grote uitvoeringen die door de verbintenis met het NNO vaak onder internationaal bekende dirigenten plaatsvinden.

Dit concert is onderdeel van de concertenreeks 250 jaar Beethoven.

Datum en tijd

Datum: zaterdag 18 april 2020
Start: 19:30
Einde: 22:30

Locatie

Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
8911 BP, Leeuwarden

STAGING
De browser die je gebruikt is verouderd. Voor een betere ervaring: Klik hier