Inloggen

Terug naar alle arrangementen

Zakelijk arrangement € 34,- Excl. BTW

Eerste vioolconcert Sjostakovitsj

zaterdag 28 mrt. 2020, 20:15

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Bekijk alle arrangementen van onze partner Noord Nederlands Orkest
Eerste vioolconcert Sjostakovitsj wordt georganiseerd door Noord Nederlands Orkest op zaterdag 28 maart 2020 in Leeuwarden

Omschrijving

Dirigent Kerem Hasan maakte afgelopen seizoen zijn debuut bij het NNO, publiek en pers waren laaiend enthousiast. De Volkskrant schreef: "Dankzij het Noord Nederlands Orkest weten we het nu zeker: Kerem Hasan wordt een grote. Wie soms de ogen sloot, dacht dat een toporkest zat te spelen onder een wereldmaestro."

Als veertienjarige maakte de Friese violiste Simone Lamsma haar solodebuut bij het Noord Nederlands Orkest (NNO). Een van de eerste werken waarmee ze in 2009 heel Nederland versteld deed staan was het Eerste Vioolconcert van Sjostakovitsj. Inmiddels treedt zij op met de beroemdste dirigenten en orkesten in de mooiste concertzalen wereldwijd.

Eerste Vioolconcert van Sjostakovitsj
Sjostakovitsj durfde zijn vioolconcert pas in 1954 in première te laten gaan, na de dood van dictator Stalin, maar hij schreef het al in 1947. Een gevaarlijke tijd. Elke kunstuiting die maar enigszins blijk gaf van individualiteit, creativiteit en spontaniteit werd door Stalin en zijn handlangers wreed de kop ingedrukt. De Tweede Wereldoorlog was voorbij, maar voor de Russische bevolking brak een periode van zuiveringen en verbanningen naar Siberië aan. Het Vioolconcert kan worden beluisterd als aanklacht tegen de Holocaust – Sjostakovitsj citeert soms joodse muziek – maar ook als ijzingwekkende schreeuw tegen de terreur van Stalin.

Simone Lamsma over Sjostakovitsj
In 2017 zei Simone Lamsma naar aanleiding van een cd-opname die ze toen maakte: “Sjostakovitsj is altijd fantastisch in het scheppen van een sfeer. In dit vioolconcert verwerkt hij bovendien zijn persoonlijke verdriet en daarmee krijgt de muziek een extra emotionele laag, waardoor het nog aangrijpender wordt.”

Symfonische Dansen met Rachmaninov
Rachmaninov pakte het heel anders aan. Die besloot na de Revolutie van 1917 om als concertpianist zoveel mogelijk buiten Rusland op te treden en in 1934 vestigde hij zich definitief in Amerika. Symfonische Dansen schreef hij in zijn zomerhuisje op Long Island. Het stuk zit vol originele orkestrale effecten. Hij verwerkte delen uit zijn eerdere werken erin, maar ook muziek van Chopin en Tsjaikovski en swingende jazz.

Kerem Hasan
Dirigent is Kerem Hasan. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut bij het NNO en orkest, publiek en pers waren laaiend enthousiast. De Volkskrant schreef: “Dankzij het Noord Nederlands Orkest weten we het nu zeker: Kerem Hasan wordt een grote. Wie soms de ogen sloot, dacht dat een toporkest zat te spelen onder een wereldmaestro.”

Donateursconcert
Dit is het donateursconcert. Eén keer per jaar ontvangt het NNO zijn donateurs persoonlijk bij het jaarlijkse donateursconcert.

Datum en tijd

Datum: zaterdag 28 maart 2020
Start: 20:15
Einde: 23:15

Locatie

Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
8911 BP, Leeuwarden

STAGING
De browser die je gebruikt is verouderd. Voor een betere ervaring: Klik hier